ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αγρίνιο – Τριχωνίδα, ένα τσιγάρο δρόμος

Σίγουρα δεν αποτελεί τουριστικό προορισμό ούτε είναι κάποια από τις -ελάχιστες είναι η αλήθεια- ελληνικές πόλεις που θα σε συνεπάρει με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και την ιδιαίτερη ατμόσφαιρά της.

Το Αγρίνιο είναι μια εργατούπολη που αναπτύχθηκε βιαστικά ακολουθώντας την «τσιμεντένια» λογική που επικράτησε στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας κατά τις δεκαετίες του 1960-70 και ‘80 και επέφερε ριζικές αλλαγές στο ανθρωπογεωγραφικό και αρχιτεκτονικό αστικό τοπίο.

Ομως το Αγρίνιο δεν είναι χθεσινή πόλη. Σύμφωνα με τη μυθολογία χτίστηκε κοντά στον ποταμό Αχελώο από τον τρισέγγονο του γενάρχη Αιτωλού βασιλιά Αγριο, ο οποίος έδωσε και το όνομά του στην πόλη.

Η αρχαία πόλη επί μακρόν υπήρξε το μήλον της έριδος ανάμεσα στους Αιτωλούς και τους Ακαρνάνες, ενώ καταστράφηκε το 314 π.Χ. από τον Κάσσανδρο, επίγονο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους το χωριό Βραχώρι που υπήρχε εδώ μετονομάστηκε σε Αγρίνιο και σύντομα αναπτύχθηκε σε ισχυρό καπνοπαραγωγικό κέντρο.

Στις αρχές του 20ού αιώνα υπάρχουν άφθονα καπνεργοστάσια, καπνομάγαζα και αποθήκες όπου γινόταν η διαλογή, η επεξεργασία και αποθήκευση των καπνικών προϊόντων για τα συμφέροντα των εμπόρων Παπαπέτρου, Παπαστράτου, Καμποσιώρα, Παπαβασιλείου, Κόκκαλη, Παναγοπούλου και των αδελφών Ηλιού.

Την εποχή του Μεσοπολέμου το Αγρίνιο κυριολεκτικά βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη, ενώ ήταν μία από τις πρώτες πόλεις της Ελλάδας όπου με τη βοήθεια των δωρεών της πανίσχυρης οικογένειας Παπαστράτου το ηλεκτρικό ρεύμα φώτισε σπίτια, εργοστάσια και δημόσιους δρόμους.

Παράλληλα όμως ήταν και ένα αστικό κέντρο όπου για πρώτη φορά η πολυπληθής εργατική τάξη διεκδίκησε με αιματηρούς αγώνες τα δικαιώματά της, καθώς οι εργάτες και οι εργάτριες δούλευαν στα καπνεργοστάσια με πολύ χαμηλά μεροκάματα, κάτω από πολύ άσχημες συνθήκες και χωρίς καμιά νομική και υγειονομική προστασία.

Αποκορύφωμα των εργατικών αγώνων ήταν η μεγάλη απεργία του 1926 που προκήρυξε το Σωματείο Καπνεργατών Αγρινίου.

Τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση 8.000 καπνεργατών που χτυπήθηκε από τους χωροφύλακες με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ο Θεμιστοκλής Καρανικόλας και η εικοσιεννιάχρονη έγκυος καπνεργάτρια Βασιλική Γεωργαντζέλη.

Λυσιμαχία – Τριχωνίδα
Αν βρεθείτε στην Τριχωνίδα, μη χάσετε με τίποτα το ηλιοβασίλεμα Αν βρεθείτε στην Τριχωνίδα, μη χάσετε με τίποτα το ηλιοβασίλεμα | Θοδωρής Αθανασιάδης – viewsofgreece.gr
Η Τριχωνίδα μαζί με τη γειτονική λίμνη Λυσιμαχία που απέχουν ελάχιστα από τον αστικό ιστό της πόλης αποτελούν ένα από τα σπουδαιότερα λιμναία οικοσυστήματα της Ελλάδας.

Στους πυκνούς καλαμιώνες που αναπτύσσονται στις όχθες τους, βρίσκουν καταφύγιο σχεδόν 140 είδη της φτερωτής πανίδας εκ των οπoίων τα 30 ανήκουν στα απειλούμενα, ενώ υπάρχουν πολλά σπάνια φυτά (99 διαφορετικά είδη φυκιών, μερικά από αυτά είναι ενδημικά).

Παλιότερα σε εποχές έντονων βροχοπτώσεων, η Τριχωνίδα και η γειτονική Λυσιμαχία ενώνονταν και σχημάτιζαν μια ενιαία υδάτινη λεκάνη που οι ντόπιοι αποκαλούσαν «λίμνη Απόκουρου».

Τα ψάρια, αφού γεννούσαν στη Λυσιμαχία, περνούσαν για ανεύρεση τροφής στην Τριχωνίδα. Σήμερα η επικοινωνία των δύο λιμνών ρυθμίζεται από τις σιδερένιες πόρτες που έχουν τοποθετηθεί δίπλα στα γεφύρια του Αλάμπεη.

Η Τριχωνίδα και η Λυσιμαχία έχουν χαρακτηριστεί «Τόπος Κοινοτικής Σημασίας» και είναι ενταγμένες στο δίκτυο «Natura 2000» από την Ευρωπαϊκή Ενωση (Οδηγία 92/43 ΕΚ).

Ειδικά η ευρύτερη περιοχή της Τριχωνίδας λίμνης με τα παραλίμνια και ημιορεινά χωριά της παρουσιάζει έντονο περιηγητικό και οικοτουριστικό ενδιαφέρον.

Περιμετρικά της λίμνης υπάρχει ένας στενός, αλλά ασφάλτινος δρόμος που καθώς εξυπηρετεί τις κοινότητες, άλλοτε κινείται κοντά στην ακρολιμνιά και άλλοτε πάλι απομακρύνεται αρκετά, προσφέροντάς θεσπέσια θέα.

Μη χάσετε
Κοντά στο χωριό Καινούργιο (6 χλμ. ανατολικά από το Αγρίνιο), στην κορφή του λόφου του Βλοχού έχουν βρεθεί τμήματα μεγαλιθικού τείχους των ελληνιστικών χρόνων που ανήκαν στην ακρόπολη της αρχαίας Θεστίας.

Το τοπωνύμιο Γλας, με το οποίο αποκαλείται το σημείο, μαρτυρά τη σύνδεση της κατοίκησης με τα πρωτοελληνικά φύλα.

Στο ύψωμα Βλοχός υπήρχε βυζαντινό οχυρό κάστρο. Λίγο πιο χαμηλά διατηρείται σε καλή κατάσταση η Μονή Βλοχού αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου (18ος αι.).

Πηγαίνοντας από Αγρίνιο προς Τριχωνίδα, κοντά στο χωριό Παραβόλα (10 χλμ. από το Αγρίνιο) επισκέψιμα είναι υπολείμματα του αρχαίου τείχους (4ος αι. π.Χ.) της πόλης Βουκάτιο.

Στο παραλίμνιο χωριό Μυρτιά να επισκεφθείτε τον παλιό νερόμυλο και στην ημιορεινή πολίχνη του Θέρμου (30 χλμ. από το Αγρίνιο) τον σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο.

Ο Αχελώος, ο Ηρακλής και οι… κιλοβατώρες
Στο δάπεδο της κεντρικής πλατείας Δημοκρατίας του Αγρινίου ξεχωρίζει το αντίγραφο του αρχαίου ψηφιδωτού, το οποίο αναπαριστά την πάλη μεταξύ του Ηρακλή και ενός ανθρωπόμορφου ταύρου με σώμα φιδιού που δεν είναι άλλος από τον ποταμό Αχελώο.

Μεταφορικά βέβαια το θαυμάσιο αυτό έργο διηγείται την αρχέγονη διαμάχη του ανθρώπου με τη φύση. Για τους αρχαίους Ελληνες, ο Aχελώος ήταν γιος του Ωκεανού και της Τηθύος και πατέρας των Νυμφών και των Σειρήνων και τον φαντάζονταν ως ανθρωπόμορφο ταύρο με σώμα φιδιού, συμβολίζοντας με αυτόν το τρόπο την ορμητικότητα, τη δύναμη αλλά και τον τρόπο που είχε να ξεγλιστρά ανάμεσα στα βουνά.

Με τα νερά του άλλοτε ευεργετούσε και άλλοτε έπνιγε όλη την περιοχή της σημερινής Αιτωλοακαρνανίας.

Ο Ηρακλής πάλεψε με τον Αχελώο με σκοπό να τιθασεύσει την ασυγκράτητη ορμή του. Κατά τη διάρκεια της πάλης έσπασε ένα από τα κέρατα του θεϊκού ταύρου.

Ο Αχελώος, για να πάρει πίσω το σπασμένο κέρατο, δώρισε στον Hρακλή το Kέρας της Aμάλθειας που ήταν πηγή αφθονίας, ευημερίας και γονιμότητας.

Μετά το 1960 και με την ανύψωση των φραγμάτων που έφραξαν τις όχθες του Αχελώου δημιουργήθηκαν οι τεχνητές λίμνες Kρεμαστών, Kαστρακίου και Στράτου αλλάζοντας τη γεωμορφολογία της περιοχής για πάντα.

Ο μυθικός και πανίσχυρος Ηρακλής, αν και καθυπόταξε τον ποταμό, φάνηκε μεγαλόψυχος και τελικά επέστρεψε το σπασμένο κέρατο του θεού ποταμού για να πάρει σε αντάλλαγμα αυτής της μεγαλοψυχίας το πολύτιμο Κέρας της Αμάλθειας.

Οι αρχαίοι σοφοί μυθοπλάστες από εκείνα τα χρόνια τόνιζαν ότι από τη φύση ο άνθρωπος δεν θα πρέπει να αποσπά τίποτα με τη βία και τα ανταλλάγματα που θα λάβει από αυτήν τη μετρημένη συμπεριφορά θα είναι η ευημερία και η αφθονία.

Ο σύγχρονος άνθρωπος με φαραωνικά έργα απέσπασε αλαζονικά από τον ποτάμιο θεό την ορμή του, μετατρέποντάς την σε… κιλοβατώρες! Αλλες εποχές, άλλες λογικές…

Εργα του ανθρώπου και της φύσης
Αρχαία Στράτος: Ο αρχαιολογικός χώρος εντοπίζεται δυτικά του Αχελώου. Εδώ κατά τον ιστορικό Θουκυδίδη βρισκόταν η μεγαλύτερη τειχισμένη πόλη της Ακαρνανίας και πρωτεύουσα των αρχαίων Ακαρνάνων.

Σήμερα ο επισκέπτης θα εντυπωσιαστεί από το θέατρο του 4ου αι., χωρητικότητας 7.000 ατόμων που θεωρείται το μεγαλύτερο σωζόμενο της Αιτωλοακαρνανίας.

Αξιο προσοχής είναι το Βουλευτήριο, αλλά και ο Ναός του Στρατίου Διός (314 π.Χ.) θεού-προστάτη της πόλης. Η περιοχή του αρχαιολογικού χώρου προσεγγίζεται πολύ εύκολα από το χωριό που απέχει από το Αγρίνιο 12 χιλιόμετρα.

Περίπατοι στην πόλη
Το εντυπωσιακό κτίριο του καπνεργοστασίου Παπαπέτρου έχει κηρυχθεί διατηρητέο και από το 1996 είναι ιδιοκτησία του υπουργείου Πολιτισμού Το εντυπωσιακό κτίριο του καπνεργοστασίου Παπαπέτρου έχει κηρυχθεί διατηρητέο και από το 1996 είναι ιδιοκτησία του υπουργείου Πολιτισμού | Θοδωρής Αθανασιάδης – viewsofgreece.gr
Σε πολλές γειτονιές της σύγχρονης πόλης υπάρχουν ακόμα γωνιές που κυριολεκτικά μυρίζουν καπνό!

Ενα από τα σημαντικότερα και καλύτερα σωζόμενα συγκροτήματα καπναποθηκών είναι αυτό της οικογένειας Παπαπέτρου που χτίστηκε το 1923, αγοράστηκε από το Ελληνικό Δημόσιο και σήμερα ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού. Εξίσου εντυπωσιακό είναι το κτιριακό συγκρότημα Παπαστράτου (1929) που έχει κριθεί διατηρητέο.

Στο κέντρο της πόλης ξεχωρίζει το εγκαταλειμμένο, αλλά επιβλητικό κτίριο του 1930 που στέγαζε την επιχείρηση των αδελφών Ηλιού, το νεοκλασικό του Ξυνόπουλου (1902) που σήμερα φιλοξενεί τα γραφεία της ΔΕΗ, αλλά και τη Δημοτική Αγορά που κατασκευάστηκε το 1930.

Ανάμεσα στις πλατείες αναφέρουμε τη μικροσκοπική πλατεία Παναγόπουλου με τα θεόρατα πλατάνια. Εδώ δεσπόζει το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Αγρινίου, ένα από τα πρώτα και πιο δραστήρια δημοτικά θέατρα της χώρας.

Η κεντρική πλατεία Δημοκρατίας είναι δημοφιλής στη νεολαία, κυρίως για τους πεζόδρομους που εκτείνονται ολόγυρα, στους οποίους θα βρείτε τα περισσότερα καφέ και μεζεδοπωλεία. Ακολουθώντας την οδό Παπαστράτου θα καταλήξετε στην είσοδο του Δημοτικού Πάρκου που αποτελεί μια πραγματική όαση πράσινου στο σφιχτά δομημένο αστικό περιβάλλον.