χρόνο

Αυτή ήταν η πιο επικίνδυνη σκηνή του Θανάση Βέγγου

Ο Θανάσης Βέγγος καλλιτεχνικά ήταν ένας άνθρωπος που έφτανε στα άκρα, ακόμα και στα φυσικά, βάζοντας μέχρι και τον εαυτό του σε κίνδυνο, για χάρη της τέχνης του.

Μπορεί η σκηνή στην ταινία « Ο Παπατρέχας» κατά την οποία ο Θανάσης Βέγγος περνάει με το κεφάλι μέσα από την τζαμαρία, να ήταν η πιο επικίνδυνη για τον ίδιο, υπάρχει όμως μία άλλη σκηνή από την φιλμογραφία του, ακόμα πιο επικίνδυνη για όλους τους παρεβρισκόμενους.

Στην ταινία Τρελός, Παλαβός και Βέγγος (1967), στην περίφημη σκηνή που οι αναστενάρηδες, μεταξύ των οποίων βρίσκεται τυχαία και ο Θανάσης, χορεύουν το Ντιρλαντά και ο πρωταγωνιστής μας, σε μία γκάφα του πετάει μία φλεγόμενη κάλτσα στην ψάθινη οροφή ενός παρακείμενου κτηρίου.

Η οροφή πιάνει φωτιά και ο κόσμος πανικόβλητος τρέχει να γλιτώσει. Άλλοι πετούν νερό και άλλοι άλλα υλικά.
Στην σκηνή φαίνεται ο Βέγγος στιγμιαία να βρίσκεται κάτω από την φλεγόμενη οροφή.

Και ενώ φεύγει γρήγορα και όλοι πιστεύουν ότι τελείωσε ο κίνδυνος, εκείνος επιστρέφει και πετάει στην φωτιά, αντί για νερό, ένα μπιτόνι με ευφλεκτο υλικό που φουντώνει ακόμα περισσότερο τη φωτιάδημιουργώντας ένα σκηνικό απίστευτης επικινδυνότητας, το οποίο ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να πάει στραβά.

Ηθοποιοί: Θανάσης Βέγγος (Θανάσης) , Ελένη Ανουσάκη , Τάκης Μηλιάδης , Δημήτρης Κούκης , Στράτος Παχής , Κώστας Σταυρινουδάκης , Γιάννης Μωραϊτης (I) , Γιώργος Γιαλούρης , Αλέξης Γκόλφης , Δημήτρης Σημηριώτης , Γιώργος Ξύδης , Περικλής Χριστοφορίδης , Γιάννης Κωστής , Νίκος Νεογένης , Ταϋγέτη , Νίκος Πασχαλίδης , Βιολέττα Σούλη , Γιώργος Τζιφός , Ρένα Πασχαλίδου , Σπύρος Μαλούσης , Ντόρα Αναγνωστοπούλου , Γρηγόρης Βάσκας , Τάκης Ζαχαράκης , Ν. Βάσκα , Γιώργος Αττικός , Ντέπη Γεωργίου , Μέλια Ρήγα , Άννα Γεραλή , Φραγκούλης Φραγκούλης , Γιάννης Μάλας , Βασίλης Κατσούλης , Νίκος Σπυριδωνάκος , Μαρία Παλαιολόγου , Τάκης Ιωαννίδης , Γιάννης Σπαρίδης , Σάσα Καστούρα , Γιάννης Αργύρης , Σπύρος Γουριώτης (βοηθός σερβιτόρου σε ταβερνείο/αναστενάρης)

Πλοκή: Ο Θανάσης ( Θανάσης Βέγγος), αν και απλός σερβιτόρος, στην πραγματικότητα κρατάει μόνος του ένα ολόκληρο κέντρο, κάνοντας τα πάντα μόνος του, ακόμα και όσα αφορούν στην ψυχαγωγία των πελατών. Την ημέρα του γάμου του με την αγαπημένη του (Ελένη Ανουσάκη) χτυπάει κατά λάθος το κεφάλι του και χάνει τη μνήμη του. Ο Θανάσης περιφέρεται στην Αθήνα και βρίσκει μια άλλη δουλειά. Τελικά, μόνο ένα δεύτερο χτύπημα στο κεφάλι θα τον επαναφέρει στην πραγματικότητα.