χρόνο

Βέγγος , Κλυνν και Μουστάκας παίζουν μπάλλα 1981

Η μεγάλη ποδοσφαιρική παράσταση που έδωσε ο αγαπημένος ηθοποιός

Τις περασμένες δεκαετίες οι ποδοσφαιρικές συναντήσεις μεταξύ ηθοποιών και δημοσιογράφων είχαν γίνει θεσμός . Οι ηθοποιοί άφηναν για λίγο τις παραστάσεις στο θέατρο και οι δημοσιογράφοι τα στυλό και τις γραφομηχανές τους και γίνονταν για δύο ώρες πρωταγωνιστές στο τεραίν . Εάν ανατρέξετε σε δημοσιεύματα παλαιότερων εποχών , αλλά και στα κινηματογραφικά επίκαιρα , θα διαβάσετε και θα δείτε, στις φωτογραφίες και στο ασπρόμαυρο φιλμ, τον Λάμπρο Κωνσταντάρα , τον Θανάση Βέγγο , τον Κώστα Βουτσά , τον Νίκο Κούρκουλο και τα άλλα εγχώρια αστέρια της έβδομης τέχνης να κλωτσάνε τη στρογγυλή θεά με στυλ και τέχνη που θα ζήλευαν οι άσοι της μπάλλας . Ο Δομάζος και ο Δεληκάρης , ο Νεστορίδης και ο Κούδας . Οι αγώνες διεξάγονταν για κάποιο φιλανθρωπικό σκοπό , κυρίως για να μαζευτούν χρήματα για μία κοινωνική ανάγκη . Ο κόσμος ανταποκρινόταν μαζικά και με ενθουσιασμό στο κάλεσμα , γεμίζοντας τις εξέδρες του γηπέδου του Παναθηναϊκού , αλλά και της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια .

H Retroballa προβάλλει σήμερα , από το αρχείο της , στιγμιότυπα της αναμέτρησης του 1981 . Δύο μήνες μετά τον σεισμό στις Αλκυονίδες , και συγκεκριμένα στις 13 Απριλίου , οι ηθοποιοί και οι καλλιτέχνες μαζεύτηκαν στο γήπεδο της ΑΕΚ για να παίξουν μπάλλα . Ο σκοπός της ..μάζωξης ήταν η οικονομική ενίσχυση των οικογενειών που επλήγησαν από τον Εγκέλαδο . Την ομάδα των ηθοποιών ενίσχυσαν και μερικοί παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές , όπως ο Μίμης Δομάζος , ο Κώστας Νεστορίδης και ο Μίμης Στεφανάκος , αλλά και εν΄ενεργεία , όπως ο Ντούσαν Μπάγεβιτς που έβγαζε το ψωμί του στην Ελλάδα με τα χρώματα της ΑΕΚ . Αυτοί που άφησαν τα καμαρίνια , τα κινηματογραφικά studio και τα τηλεοπτικά πλατό για να επιδοθούν σε σουτ , ντρίμπλες και διάφορα happenings ήταν ο Θανάσης Βέγγος , ο Χάρρυ Κλυνν , ο Σωτήρης Μουστάκας , ο Αλμπέρτο Εσκενάζι , ο Γιώργος Φούντας , ο Γιώργος Κοτανίδης , ο Αντώνης Αντωνίου , ο Γιώργος Σίσκος , ο Νίκος Τσαχιρίδης , ο Δημήτρης Αρώνης , ο Κώστας Καραγιώργης , ο Νίκος Δαφνής , και ο Γιάννης Σαββαίδης . Επίσης ,την ομάδα στελέχωσε ο εξαίρετος δημοσιογράφος και στιχουργός Γιάννης Καλαμίτσης .

Οι δημοσιογράφοι παρέταξαν την εξής σύνθεση : Kατσαρός , Στανωτάς , Παπαδόπουλος , Χαλιβελάκης , Κιούσης , Τσώχος , Βουτσέλης , Λαγός , Σωτηρακόπουλος , Σιούμπουρας , Σεφτελής , Θωμόπουλος , Χαραλαμπίδης , Στανωτάς , Θεοφιλόπουλος , Καψής και Δημαράς .

Το ματς ήταν απολαυστικό , οι δημοσιογράφοι αντιμετώπισαν με σοβαρότητα το ματς επικρατώντας με σκορ 7-5 , όμως κάποιοι έκλεψαν την ..παράσταση , όπως κάνουν πολλά χρόνια μέσα από την αστείρευτη υποκριτική γκάμα που διαθέτουν . Στο τέλος του αγώνα , ο Γιώργος Βαρδινογιάννης ..” ενθουσιάστηκε ” τόσο πολύ με το ταλέντο του Χάρρυ Κλυνν που του πρότεινε συμβόλαιο συνεργασίας με τον Παναθηναϊκό .

Στη περιγραφή των στιγμιοτύπων είναι ο Χρήστος Ράπτης για την ΕΡΤ .