χρόνο

Η ηθοποιός Νόρα Βαλσάμη είναι γνωστή στο κοινό από τις ελληνικές ταινίες κυρίως της Φίνος Φιλμς στις οποίες είτε πρωταγωνίστησε, είτε ερμήνευσε κάποιο δεύτερο ρόλο.

Νόρα Βαλσάμη : Η απόλυτη ενζενί του ελληνικού κινηματογράφου…Μεσουράνησε μέσα σε χρόνο ρεκόρ.

Η Ελεωνόρα Βαλσαμίδου γεννήθηκε στις 24 Ιουνίου του 1947 στο Κάιρο της Αιγύπτου, όπου και πέρασε τα παιδικά της χρόνια αλλά και μέρος της ενήλικης ζωής της. Σπούδασε εκεί χορό και ρυθμική γυμναστική ενώ συνέχισε σπουδές υποκριτικής στη Δραματική Σχολή του Γιώργου Θεοδοσιάδη. Η πρώτη της εμφάνιση στη μεγάλη οθόνη δεν είχε λόγια αλλά το όμορφο πρόσωπό της που ντούμπλαρε την τραγουδίστρια Καίτη Χωματά. Λίγο αργότερα, υπέγραψε συμβόλαιο με τον παραγωγό Φίνο Φιλμ ως κανονική ηθοποιός.

Αν και έχει καθιερωθεί στο πάνθεον των μεγάλων Ελληνίδων ηθοποιών του κινηματογράφου, η καριέρα της δεν κράτησε παρά 9 χρόνια, όπου και αποσύρθηκε λόγω μητρότητας και συνέχισε να ασχολείται με τη μεγάλη της αγάπη, το θέατρο αλλά έπαιξε και αρκετούς ρόλους στη μικρή οθόνη.

Άνηκε στην ‘οικογένεια’ της Φίνος Φιλμ, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Εκεί γνώρισε το σκηνοθέτη και μετέπειτα σύζυγό της Ερρίκο Ανδρέου, με τον οποίο παντρεύτηκε το 1973 και απέκτησαν το γιο τους Ερρίκο το 1975.

Η ίδια είχε δηλώσει για την περασμένη αίγλη των ελληνικών ταινιών: «Κάναμε γυρίσματα από τις 7 το πρωί, τρέχαμε συνέχεια, και όλοι αισθανόμασταν ο ένας τον άλλον οικογένεια. Δεν νομίζω ότι αυτά θα μπορούσαν να ξαναγίνουν σήμερα. Πραγματικά ήταν μία χρυσή εποχή, τόσο από άποψη ταλέντων όσο και από άποψη κλίματος. Όταν πέθανε ο Φίνος, τελείωσε και η Φίνος Φιλμ και πέθανε εκείνη η μαγεία του κινηματογράφου».

Η Νόρα Βαλσάμη διέθετε φυσική ομορφιά αλλά μέσα από μία διακριτική παρουσία, και αυτό ήταν που την έκανε τόσο αξιαγάπητη στο κοινό.

Η ίδια έχει ερωτηθεί για την ομορφιά της: «Είχατε καταλάβει τότε που γυρίζατε τις ταινίες σας, πόσο όμορφη ήσασταν;» και απάντησε: «Όχι καθόλου. Για μένα η πιο όμορφη τότε ήταν η Τζένη… μα και η Αλίκη».

Η Νόρα Βαλσάμη ζει στη Σύρο με τον σύζυγό της.