χρόνο

Η Σπεράντζα Βρανά γράφει για το πως ξεκίνησε την καριέρα του ο Θανάσης Βέγγος

Ήταν το 1985 όταν η Σπεράντζα Βρανά, αστραφτερή πρωταγωνίστρια της επιθεώρησης, έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο ΄΄Επιθεώρηση καψούρα μου΄΄.

Λατρεύοντας η ίδια την επιθεώρηση, που την ανέδειξε και την ίδια, συγκέντρωσε για μια σειρά ηθοποιών συνεντεύξεις που έκανε η ίδια. Φυσικά διάλεξε ηθοποιούς που λάμπρυναν με την παρουσία τους αυτό το θεατρικό είδος, που όλοι λένε ότι είναι από τα πιο δύσκολα.

Ονόματα σαν της Άννας και της Μαρίας Καλουτά,τ ου Γιάννη Γκιωνάκη, του Γιώργου Οικονομίδη, της Ρένας Βλαχοπούλου,της Ρένας Ντόρ, της Μάγιας Μελάγια, του Φώτη Μεταξόπουλου, της Μαρίκας Νέερ, του Κώστα Χατζηχρήστου, του Σταύρου Παράβα, του Κώστα Βουτσά, του Σωτήρη Μουστάκα, του Στάθη Ψάλτη, του Γιώργου Κωνσταντίνου, της Μάρθας Καραγιάννη, της Νατάσας Γερασιμίδου, αλλά και του Σταμάτη Φασουλή και της Άννας Παναγιωτοπούλου περνάνε από τις σελίδες του βιβλίου της, περιγράφοντας οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές τη εμπειρία τους από την επιθεώρηση. Της μίλησαν όλοι. Εκτός, όπως έγραψε η ίδια, από τον Θανάση Βέγγο. Που ήταν αδύνατον να κάτσει ακίνητος για παραπάνω από τρία λεπτά.

Δεν μπορούσε ,όμως, να τον αγνοήσει, αφού και ο Θανάσης Βέγγος ήταν από τους πρωταγωνιστές που άφησαν εποχή. Γράφει,λοιπόν,η Σπεράντζα Βρανά:

”Μιλάμε ακόμα για σεζόν ΄62-63 κι είναι η πρώτη φορά που συνεργάζομαι με τον Βέγγο… Βγαίνουμε μαζί στο φινάλε της πρώτης πράξης κι ο Θανάσης στήνεται στη θέση του από νωρίς! Εγώ, συνήθως, πάω την τελευταία στιγμή κι εκείνος αγωνιά μήπως αργήσω. ΄΄Βρέ Σπεράντζα με σπαζοχολιάζεις κάθε βράδυ΄΄, μου λέει, ΄΄έλα λίγο πιο νωρίς στη θέση σου΄΄. ΄΄Μην ανησυχείς , βρε Θανάση΄΄, του΄λεγα εγώ γελώντας. Εκείνος όμως, γεμάτος άγχος μου΄λεγε ΄΄Α,πα,πα , δεν κάνω εγώ για επιθεώρηση,θα φύγω,θα φύγω!΄΄΄΄Γιατί;΄΄ τον ρώταγα όλο απορία,΄΄αφού έχεις τόση επιτυχία΄΄. ΄΄Όχι,όχι,δεν κάνω,δεν κάνω΄΄,έλεγε. Ναι,την φοβόταν την επιθεώρηση ο Βέγγος κι ίσως να τη φοβάται ακόμα….

Αυτός ο φόβος του όμως δεν τον εμπόδισε να κάνει μια σπουδαία καριέρα στην επιθεώρηση και να δημιουργήσει έναν ανεπανάληπτο τύπο…τον τύπο του τρεχαλατζή. Είναι κάτι που του βγαίνει από μέσα του, έτσι, αυθόρμητα, γι΄αυτό είναι και ωραίο, όπως κάθε γνήσιο κι αληθινό πράμα!

Ο Θανάσης Βέγγος, λοιπόν, είναι ένα κινηματογραφικό προϊόν από τα λίγα που καθιερώθηκαν στην επιθεώρηση! Από τότε που πρωτοβγήκε, το 1959, μέχρι σήμερα, δηλαδή 25 χρόνια, έχει κάνει σειρά επιτυχιών!΄ ΄Ναι, πρωτοβγήκα στο θέατρο το 1959 στο Περοκέ, στο θίασο Γκιωνάκη,Ρίζου,Μηλιάδη. Έκανα 28 εμφανίσεις, έπαιρνα 60 δραχμές μεροκάματο και μου ερχόταν 2 δραχμές η εμφάνιση!΄΄

Θυμάμαι, όταν πήγα να τον δω στο Δελφινάριο που έπαιζε -καλοκαίρι του 84-και του ζήτησα να μου πει λίγα πράγματα για την καριέρα του για να ολοκληρώσω ένα κάποιο πορτρέτο του, το μόνο που μου είπε ήταν αυτές οι λίγες λέξεις, εγώ επέμεινα κι εκείνος γέλασε με έναν τρόπο σαν να με πέρναγε για τρελή! ΄΄Σπεράντζα,πρέπει να καμαρώνεις γιατί καθήλωσες τον Βέγγο για τρία ολόκληρα λεπτά, σου δίνω το λόγο μου ότι πρέπει να καμαρώνεις !΄΄

΄΄Αλήθεια,ε ;΄΄ είπα κάπως ενοχλημένη.΄΄Μα πώς μπορείς και ζεις με τέτοιο τρεχαλητό;΄΄ ΄΄Ακριβώς γι΄αυτό ζω! Ξέρεις ,για να με βρεις εμένα,Σπεράντζα,πρέπει να κάνεις αίτηση επί χαρτοσήμου, πνίγομαι σου λέω΄΄ και μου δίνει μια κάρτα τυπωμένη που έγραφε τα εξής:

ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ

Σας ευχαριστώ θερμά που θέλετε να ασχοληθείτε μαζί μου! Όμως λυπάμαι, γιατί εγώ δεν είμαι σε θέση να σας φανώ χρήσιμος! Υπάρχει κάποιο πρόβλημα……ΠΕΡΝΑΩ ΚΛΙΜΑΚΤΗΡΙΟ ΟΡΓΑΝΙΚΗ και ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ και το μόνο που θέλω να κάνω αυτόν τον καιρό, είναι να δουλεύω και μόνο να δουλεύω, επί 24ώρου βάσεως! Δεν έχω ούτε το χρόνο, ούτε τη διάθεση να κάνω τίποτα άλλο! Μη μου το χρεώσετε, δείξτε κατανόηση!.. Και πάλι σας λέω, ειλικρινά λυπάμαι,μια άλλη φορά θα είμαι στη διάθεσή σας….Σας ευχαριστώ και σας ζητώ πολύ συγγνώμη. ΘΟΥ ΒΟΥ…. Θανάσης Βέγγος, ένας βραχυκυκλωμένος καλλιτέχνης…

Μια κι έπεσα, λοιπόν, στην κλιμακτήριο του Θανάση και μη θέλοντας να τον ενοχλήσω άλλο, πήγα και βρήκα τον Γιώργο Λαζαρίδη, το συγγραφέα που είχε συνεργαστεί χρόνια μαζί του και ήξερε πολλά για τον Θανάση κι έτσι μπόρεσα να συγκεντρώσω το υλικό που ολοκληρώνει κατά κάποιο τρόπο την προσωπικότητά του… Και με την έγκριση, βέβαια, του ίδιου του Βέγγου στα λέω. Από εδώ και πέρα, λοιπόν, μιλάει ο Λαζαρίδης για τον Βέγγο.

Γράφει:

΄΄Ο Θανάσης δεν ξεκίνησε για τίποτα, όλα τον βρήκανε τυχαία! Μια συγκυρία συμπτώσεων και περιπτώσεων τον έφερε στην αρχή κοντά στον κινηματογράφο και πολύ αργότερα στο θέατρο! Η πρώτη του επαφή με την καλλιτεχνία ξεκίνησε από την Μακρόνησο όπου υπηρετούσε τη θητεία του σαν φαντάρος. Βρισκόταν, λοιπόν, εκεί, με μια ομάδα άλλων, ο Βαγγέλης Γκούφας, ο Νίκος Κούνδουρος, γύρω στα 1950. Εποχή που τους μη εθνικόφρονες τους στέλνανε στη Μακρόνησο να κάνουν τη θητεία τους! Εκεί, ο Κούνδουρος έκανε κάτι παραστάσεις, είδε ότι ο Θανάσης είχε στοιχεία ηθοποιού και τον έβαλε κι έπαιξε σε κάποια κωμωδία κι ήταν πάρα πολύ καλός! Αυτή δε η μανία που έχει ο Θανάσης με την καθαριότητα και θέλει όλο να ξεσκονίζει, ξεκινάει από τη Μακρόνησο που όλη τη μέρα η άμμος ήταν κολλημένη στο σώμα τους,στο φαγητό τους, παντού…Τρώγανε μια σούπα ή μια φασολάδα κι είχε μέσα περισσότερη άμμο παρά σάλτσα, πηγαίνανε να ξυριστούν κι η σαπουνάδα είχε μισό σαπούνι και μισό άμμο! Ε,λοιπόν, αυτή όλη η ιστορία της άμμου, άφησε στον Θανάση το σύμπλεγμα της καθαριότητας, γι ΄αυτό έχει τη μανία όλο να ξεσκονίζει,του ΄χει μείνει! Όχι,δεν είναι καλαμπούρι, είναι πραγματικότητα!

Τελειώνει κάποτε τη θητεία του, αφού πείστηκαν ότι δεν είναι δημόσιος κίνδυνος, κι απολύεται. Και ο Θανάσης αναζητά εργασία… Βέβαια,έχοντας και μια ρετσινιά Μακρονησιώτικη, δεν είναι και τόσο εύκολο να βρει δουλειά, τον θυμάται όμως ο Κούνδουρος που γυρίζει την πρώτη ταινία του,την ΄΄Μαγική Πόλη΄΄, με τον Φούντα, τον Γιάννη Αργύρη, την Παπαγεωργίου κι άλλους πολλούς και τον παίρνει και του δίνει ένα ρολάκι, να κάνει ένα γκαρσόνι, αλλά παράλληλα με το γύρισμα των 5—6 ημερών που θα έπαιρνε κάποιο μεροκάματο, αναλαμβάνει και καθήκοντα ….καφετζή, δηλαδή, ψήνει καφέδες, καθαρίζει το στούντιο το πρωί. ΄΄ Τρέχα τα νεγκατίφ στου Ζερβού για εμφάνιση.Τρέχα να βρεις τον τάδε ηθοποιό να του πεις ότι το πρωί έχει γύρισμα΄΄, κι έτσι,ο Θανάσης είναι και ηθοποιός και ΄΄Γενικών Καθηκόντων΄΄. Από εκεί τον γνωρίζει ο ανεκδιήγητος αλλά ωραίος Ηλίας Περγαντής και του λέει΄΄Εσύ απ΄ αυτέ, από κείνε, θα σε πάρω μαζί μου στη δουλειά!΄΄ Τον παίρνει βοηθό του κι έτσι μπαίνει ο Θανάσης στο κινηματογραφικό κύκλωμα, άλλοτε σαν άνθρωπος γενικών καθηκόντων, άλλοτε σαν ηθοποιάκος για κάτι ρολάκια, άλλοτε σαν τρεχαλατζής φουκαράς και δεκαροδίαιτος. Σιγά σιγά όμως, δημιουργείται μια ιστορία Βέγγου ….και ως το 1959 ,που πρωτοβγήκε στην επιθεώρηση, έχει στο ενεργητικό του περί τις 80-90 ταινίες, όπου ο ΄΄Καφετζής΄΄,ο ΄΄Γενικών Καθηκόντων΄΄, ο ΄΄Απ΄όλας΄΄, παίζει όλο ρολάκια.

Βγαίνει, λοιπόν, στο θέατρο ανεπιτυχώς ,κάνει κάτι ρολάκια πάλι, αλλά αυτοί που έχουν ένα μάτι γερό,έ να μάτι του θεάτρου, αντιλαμβάνονται ότι κάτι συμβαίνει με τον Βέγγο, κάτι περίεργο λειτουργεί, αυτή η νευρικότητα, αυτή η αγωνία, αυτό το καθημερινό άγχος του Ρωμιού, του ΄΄Φουκαρά Ρωμιού΄΄που τρέχει για το μεροκάματο, όπως τρέχει ο λαγός πίσω από ένα καρότο. Έτσι,στο πρόσωπο του Θανάση Βέγγου, δημιουργείται και εκφράζεται ο φουκαράς ο μεροκαματιάρης Έλληνας, που αγωνίζεται για το μεροκάματο. Τον μυρίζεται ο Αντώνης ο Καρατζόπουλος και τον παίρνει με αποκλειστικότητα για να γυρίσει δυο ταινίες, μία με την Καρέζη, όπου συμπρωταγωνιστεί και μια άλλη, που είναι η πρώτη του σαν πρωταγωνιστής.

Ο Θανάσης πετυχαίνει και παίρνει φόρα, κι ύστερα κάνει μια ταινία δικής του παραγωγής, όπου καταχρεώνεται, γιατί δεν ξέρω πως τα κατάφερε και πούλησε το 110 τοις εκατό των μετοχών της ταινίας ,για να μπορέσει να κάνει μια καλή ταινία….Είναι βλέπεις….ο μερακλής του κινηματογράφου.΄΄

1,742 Comments

 1. I as well as my buddies were actually following the best advice on your web blog then quickly I had a terrible suspicion I had not expressed respect to the web blog owner for those secrets. All of the guys are actually for that reason passionate to read them and already have extremely been enjoying these things. Appreciate your simply being very considerate and then for going for varieties of superior subject areas millions of individuals are really desirous to be informed on. My honest regret for not expressing gratitude to you earlier.

 2. I simply wanted to say thanks yet again. I do not know the things that I could possibly have made to happen in the absence of those solutions documented by you directly on such field. It was before a real frustrating situation for me, but viewing the very expert avenue you solved the issue took me to cry for gladness. I’m grateful for the information and in addition have high hopes you are aware of a great job you have been carrying out teaching others with the aid of a blog. Most probably you’ve never come across any of us.

 3. I precisely had to thank you so much all over again. I am not sure what I could possibly have used without these recommendations documented by you concerning that theme. It actually was a very frightful situation in my position, however , seeing this skilled tactic you processed that took me to jump for contentment. I’m thankful for this work and hope you realize what an amazing job you happen to be undertaking training men and women thru your web blog. I know that you have never come across any of us.

 4. I’m also commenting to make you understand of the beneficial experience my friend’s child gained browsing your site. She realized a wide variety of issues, not to mention what it’s like to possess a wonderful coaching mood to have other individuals very easily have an understanding of a number of advanced subject matter. You undoubtedly exceeded people’s expected results. Thanks for offering those interesting, dependable, informative as well as cool thoughts on that topic to Julie.

 5. I simply desired to thank you so much once more. I do not know the things I could possibly have sorted out without these secrets contributed by you relating to such question. It was before the frustrating circumstance in my position, but spending time with a new specialized way you treated the issue forced me to leap for happiness. I am just grateful for the assistance and even believe you know what a great job you’re carrying out educating many people via your website. I am certain you haven’t encountered any of us.

 6. I am glad for commenting to let you know what a useful encounter our daughter developed browsing yuor web blog. She picked up so many pieces, which include what it’s like to have an awesome coaching mood to make many people without difficulty learn about selected tortuous matters. You really surpassed my expectations. Many thanks for showing such important, safe, explanatory and also easy tips about the topic to Kate.

 7. I simply desired to thank you so much again. I am not sure the things that I would have taken care of without the actual solutions documented by you about that problem. Previously it was a real alarming setting in my view, however , being able to see a skilled avenue you managed that made me to jump for joy. Now i’m grateful for your guidance and thus expect you comprehend what an amazing job you were accomplishing teaching other individuals through your website. I am certain you have never come across any of us.

 8. My husband and i got quite fulfilled that Edward could finish up his web research from your precious recommendations he discovered through the weblog. It’s not at all simplistic to simply continually be releasing secrets people today may have been making money from. We really see we now have the writer to give thanks to because of that. The main illustrations you’ve made, the straightforward site navigation, the friendships your site aid to instill – it is everything spectacular, and it’s assisting our son in addition to our family know that that concept is satisfying, which is quite indispensable. Thank you for all the pieces!

 9. I not to mention my buddies were reviewing the nice tips and hints found on the blog and so all of the sudden developed an awful feeling I had not thanked the blog owner for those techniques. The ladies were for that reason thrilled to read through them and have unquestionably been taking advantage of them. We appreciate you simply being simply considerate and then for obtaining certain tremendous ideas millions of individuals are really wanting to be aware of. My sincere apologies for not expressing appreciation to sooner.

 10. My wife and i were really comfortable when Raymond could do his preliminary research with the precious recommendations he grabbed through the web page. It’s not at all simplistic to just happen to be giving out things which some others have been trying to sell. We understand we have the website owner to be grateful to for that. All the explanations you made, the straightforward website navigation, the relationships your site assist to create – it’s got everything excellent, and it’s really assisting our son in addition to us imagine that this matter is awesome, which is especially indispensable. Thank you for the whole thing!

 11. My husband and i have been very thankful that Jordan could conclude his investigations while using the ideas he had through your web pages. It is now and again perplexing to just find yourself giving out strategies which often other folks may have been selling. Therefore we consider we have you to appreciate for that. The main explanations you have made, the easy web site menu, the friendships you aid to create – it is most remarkable, and it’s really facilitating our son and our family do think this subject is interesting, and that is particularly serious. Thank you for all!

 12. I would like to point out my gratitude for your generosity supporting individuals who should have guidance on this particular matter. Your very own dedication to getting the solution around ended up being wonderfully significant and have constantly allowed folks like me to get to their ambitions. The invaluable hints and tips can mean this much to me and far more to my office colleagues. Thank you; from each one of us.

 13. I enjoy you because of all of your hard work on this blog. Kim loves engaging in investigations and it’s really easy to understand why. Many of us learn all relating to the powerful manner you present vital solutions on your web blog and even attract response from other ones on the topic so my princess is without question becoming educated a great deal. Have fun with the rest of the new year. You have been conducting a great job.

 14. My husband and i have been absolutely peaceful when Michael could finish up his research while using the precious recommendations he grabbed when using the site. It’s not at all simplistic just to find yourself handing out information which the rest have been selling. So we do understand we need the website owner to thank for that. These illustrations you have made, the simple blog menu, the friendships you will help foster – it is many astounding, and it’s really helping our son and the family understand the article is brilliant, and that is quite serious. Thank you for all!

 15. I want to get across my appreciation for your kindness giving support to women who really want help with your idea. Your personal dedication to passing the solution all around had been incredibly helpful and have in most cases encouraged others just like me to arrive at their ambitions. The interesting key points entails a great deal a person like me and further more to my mates. Thanks a ton; from all of us.

 16. I wish to get across my respect for your kindness supporting those who need assistance with the content. Your very own commitment to passing the solution around turned out to be rather valuable and has constantly enabled professionals just like me to attain their ambitions. Your new useful help signifies this much to me and further more to my peers. Warm regards; from everyone of us.

 17. I wish to show some appreciation to the writer for rescuing me from this particular issue. Because of looking out throughout the the web and meeting ideas which were not powerful, I was thinking my life was gone. Living without the strategies to the issues you’ve resolved all through your report is a critical case, as well as ones which could have in a wrong way affected my entire career if I hadn’t discovered your website. That know-how and kindness in touching all things was valuable. I don’t know what I would have done if I had not discovered such a solution like this. I’m able to at this point relish my future. Thanks very much for your reliable and sensible guide. I will not hesitate to endorse your site to anyone who requires assistance about this problem.

 18. I must show thanks to this writer just for rescuing me from this particular circumstance. Because of looking out through the online world and coming across techniques which were not productive, I was thinking my entire life was over. Existing without the approaches to the issues you have fixed as a result of this write-up is a critical case, as well as the ones that might have in a negative way affected my entire career if I hadn’t discovered your blog post. The training and kindness in touching the whole thing was helpful. I’m not sure what I would’ve done if I hadn’t encountered such a step like this. I’m able to now relish my future. Thanks for your time so much for this reliable and result oriented help. I will not think twice to recommend your web page to any person who ought to have support on this area.

 19. Thanks a lot for providing individuals with an extremely remarkable opportunity to check tips from this site. It can be very nice and jam-packed with fun for me and my office friends to search your blog at the least 3 times in one week to learn the new stuff you have got. Not to mention, I’m so always astounded with the stunning concepts you serve. Certain 4 areas in this article are clearly the most suitable we have all had.

 20. I wanted to post you the bit of note in order to say thanks a lot again with your remarkable guidelines you’ve documented in this article. It has been really surprisingly open-handed with you to supply unhampered what exactly many of us would have distributed for an e book in making some dough for themselves, even more so given that you might have tried it if you ever decided. Those principles as well worked to become easy way to be certain that other people have a similar zeal just as my personal own to figure out somewhat more around this problem. I am certain there are numerous more enjoyable periods in the future for individuals that read carefully your website.

 21. I have to express my admiration for your generosity for individuals that must have guidance on in this area of interest. Your real commitment to getting the message throughout appears to be extraordinarily insightful and have empowered girls like me to arrive at their endeavors. The warm and helpful guide means this much to me and additionally to my colleagues. Warm regards; from each one of us.

 22. I would like to show my passion for your kind-heartedness in support of individuals that really need help with this particular niche. Your special dedication to passing the solution along appears to be surprisingly functional and has usually made somebody just like me to attain their desired goals. Your amazing warm and helpful suggestions implies a great deal to me and additionally to my peers. Thank you; from everyone of us.

 23. I’m commenting to make you understand what a useful encounter our child went through checking your webblog. She figured out so many things, most notably how it is like to possess a very effective coaching mood to have certain people easily master selected complicated subject matter. You undoubtedly exceeded visitors’ desires. Many thanks for displaying such essential, safe, informative and fun thoughts on your topic to Tanya.

 24. My husband and i ended up being really glad that Chris could finish up his researching via the precious recommendations he discovered using your web page. It is now and again perplexing just to find yourself giving freely facts that many most people have been selling. We really already know we now have the writer to thank for this. The main explanations you’ve made, the easy site navigation, the friendships your site make it easier to create – it is all exceptional, and it is making our son in addition to our family consider that this concept is awesome, and that’s particularly fundamental. Thanks for the whole thing!

 25. I truly wanted to compose a small message to be able to thank you for the pleasant items you are giving out on this website. My incredibly long internet research has now been recognized with useful strategies to share with my friends and family. I ‘d believe that we site visitors actually are quite endowed to dwell in a wonderful community with many brilliant people with helpful suggestions. I feel very much grateful to have used your site and look forward to many more enjoyable moments reading here. Thank you once again for a lot of things.

 26. I together with my pals have already been studying the excellent pointers found on the blog while quickly got an awful feeling I had not thanked the web blog owner for those secrets. Those guys ended up as a result warmed to learn them and have definitely been tapping into those things. Appreciation for genuinely simply thoughtful and for pick out these kinds of incredibly good themes millions of individuals are really needing to discover. Our own sincere regret for not expressing appreciation to you sooner.

 27. I happen to be writing to make you understand of the notable discovery my friend’s princess went through studying your blog. She realized a lot of pieces, not to mention what it is like to have an incredible giving spirit to make many more with ease know precisely specific tricky topics. You really did more than readers’ desires. Thank you for giving these invaluable, trustworthy, revealing and also cool thoughts on this topic to Tanya.

 28. My wife and i were fortunate Ervin could carry out his basic research from your ideas he grabbed using your web site. It is now and again perplexing to simply possibly be giving freely key points that some others might have been making money from. And we also see we have got the blog owner to give thanks to because of that. The entire explanations you’ve made, the easy web site navigation, the friendships you can make it possible to foster – it is many astounding, and it’s helping our son in addition to our family feel that the subject matter is exciting, and that is highly important. Thanks for all the pieces!

 29. I want to express my appreciation to the writer just for bailing me out of this particular predicament. As a result of searching through the the net and getting methods which are not helpful, I assumed my life was gone. Existing minus the approaches to the problems you’ve fixed as a result of this guide is a critical case, and ones which may have adversely affected my entire career if I hadn’t noticed your web page. Your good capability and kindness in maneuvering all the details was useful. I am not sure what I would have done if I had not come upon such a solution like this. I can at this point look ahead to my future. Thanks for your time very much for this specialized and effective guide. I won’t be reluctant to propose your web sites to any individual who should receive assistance about this situation.

 30. My husband and i ended up being really excited that Louis managed to do his homework with the ideas he discovered out of the blog. It’s not at all simplistic just to happen to be handing out tips that other people may have been trying to sell. And we do know we have the writer to be grateful to for this. The specific illustrations you made, the easy website navigation, the relationships you can make it possible to instill – it is most wonderful, and it is helping our son in addition to our family understand that issue is fun, which is truly vital. Thank you for the whole thing!

 31. I as well as my buddies were looking through the good thoughts on your web site and then all of the sudden I had an awful feeling I had not thanked the web blog owner for those techniques. All the young boys appeared to be certainly glad to learn all of them and now have surely been enjoying these things. Thank you for simply being simply accommodating and then for having this form of nice issues millions of individuals are really desperate to be aware of. My very own honest apologies for not expressing appreciation to sooner.

 32. Thanks for all your efforts on this web page. My mum loves engaging in investigation and it’s simple to grasp why. A lot of people hear all concerning the dynamic manner you give sensible techniques via the website and in addition improve response from some other people about this area and our own princess is now becoming educated a great deal. Take advantage of the remaining portion of the year. You are doing a stunning job.

 33. Thank you a lot for giving everyone an extremely wonderful possiblity to check tips from this site. It can be so pleasurable and also full of amusement for me personally and my office peers to search your site at least three times in a week to study the newest guidance you have got. And indeed, I’m certainly pleased with the eye-popping hints served by you. Certain two areas in this post are indeed the finest we’ve had.

 34. I really wanted to jot down a simple message to appreciate you for these awesome secrets you are writing at this website. My time-consuming internet lookup has now been recognized with good quality suggestions to go over with my classmates and friends. I ‘d repeat that many of us visitors are unquestionably lucky to live in a magnificent place with many wonderful people with valuable tactics. I feel very much privileged to have encountered the web pages and look forward to plenty of more fabulous moments reading here. Thanks a lot once again for all the details.

 35. I precisely wanted to thank you so much again. I do not know what I could possibly have used without these concepts shown by you on such area of interest. Entirely was a real frustrating setting in my opinion, however , witnessing this specialised strategy you processed that took me to weep over joy. I am just thankful for the guidance and as well , wish you really know what an amazing job you happen to be carrying out instructing men and women with the aid of your blog. I know that you’ve never got to know any of us.

 36. I want to show appreciation to the writer for bailing me out of this particular instance. Because of surfing throughout the online world and seeing proposals that were not pleasant, I assumed my life was done. Living minus the strategies to the issues you have resolved through your good review is a critical case, as well as ones which could have badly affected my entire career if I had not noticed the website. That natural talent and kindness in handling all the things was valuable. I am not sure what I would have done if I had not discovered such a step like this. I am able to at this time relish my future. Thanks very much for the reliable and results-oriented guide. I won’t think twice to endorse the sites to any person who needs to have direction about this subject.

 37. I precisely wished to say thanks yet again. I am not sure the things I would have handled in the absence of these recommendations discussed by you on this subject matter. It previously was a very fearsome setting for me personally, but viewing a new well-written style you treated the issue took me to weep with gladness. I will be thankful for your assistance and as well , wish you are aware of an amazing job you are always carrying out training other individuals all through your website. I am certain you’ve never met any of us.

 38. I just wanted to write down a quick word to be able to appreciate you for the remarkable guides you are giving at this website. My particularly long internet look up has finally been rewarded with really good know-how to exchange with my company. I would claim that many of us visitors are undeniably fortunate to exist in a decent community with many brilliant people with valuable ideas. I feel quite blessed to have seen your web site and look forward to many more pleasurable times reading here. Thanks once again for all the details.

 39. I want to voice my affection for your kind-heartedness supporting those individuals that should have guidance on this particular subject matter. Your real commitment to passing the solution across had become rather invaluable and has usually permitted regular people just like me to reach their ambitions. The informative guide indicates a lot a person like me and especially to my fellow workers. Thank you; from everyone of us.

 40. I’m commenting to make you know of the excellent encounter my cousin’s girl found using yuor web blog. She came to understand so many things, which included what it’s like to possess an amazing giving spirit to make a number of people with no trouble know various hard to do subject matter. You truly exceeded our expected results. Thank you for rendering the warm and friendly, healthy, edifying and in addition fun guidance on your topic to Sandra.

 41. I have to show my appreciation to you just for bailing me out of this type of dilemma. Just after browsing through the the web and seeing techniques which are not beneficial, I believed my entire life was over. Being alive without the answers to the issues you’ve sorted out all through your good short post is a crucial case, as well as ones which may have badly affected my entire career if I had not encountered your web page. Your primary mastery and kindness in dealing with everything was invaluable. I don’t know what I would have done if I hadn’t discovered such a thing like this. I am able to now relish my future. Thank you so much for the expert and results-oriented help. I won’t be reluctant to endorse the sites to any individual who wants and needs guide about this matter.

 42. A lot of thanks for all of the work on this web site. Gloria loves conducting internet research and it’s really easy to understand why. We notice all concerning the lively means you give invaluable tips via this blog and even increase participation from other people on this area then our daughter is really studying a lot. Enjoy the remaining portion of the new year. Your carrying out a remarkable job.

 43. I’m also commenting to let you be aware of what a magnificent encounter my friend’s daughter found using your web page. She realized a wide variety of issues, which include how it is like to possess a wonderful giving character to let others clearly comprehend some impossible subject areas. You undoubtedly exceeded my expectations. Thank you for imparting these warm and helpful, safe, educational as well as fun tips on your topic to Gloria.

 44. Heya this is somewhat of off topic but I was wanting to
  know if blogs use WYSIWYG editors or if you have
  to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding know-how so I wanted to get advice
  from someone with experience. Any help would be greatly
  appreciated!

 45. “Awesome post. I am a normal visitor of your site and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I will be a regular visitor for a long time.”

 46. “I’m very happy to read this. This is the type of manual that needs to be given and not the random misinformation that’s at the other blogs. Appreciate your sharing this best doc.”

 47. “Thank you for sharing excellent informations. Your website is so cool. I’m impressed by the details that you’ve on this web site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this website page, will come back for extra articles. You, my friend, ROCK! I found just the info I already searched everywhere and simply couldn’t come across. What a perfect web-site.”