χρόνο

Το μοναχοπαίδι του αγαπημένου ηθοποιού μιλάει στην «Espresso» για τα πάθη του πατέρα του (θέατρο και γυναίκες) και τις καλλιτεχνικές παρέες του

Ηταν ο πιο διάσημος κοντός του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου και μάλιστα ο ίδιος χαιρόταν να τον φωνάζουν «κοντό». Τόσο εκείνος με το ύψος του όσο και η Βασιλειάδου με την εμφάνισή της κατάφεραν τα μειονεκτήματά τους να τα κάνουν τεράστια προσόντα και να κυριαρχήσουν για πολλά χρόνια στο καλλιτεχνικό στερέωμα, δημιουργώντας μάλιστα και τους δικούς τους θιάσους.

Στις 20 Απριλίου συμπληρώθηκαν 19 χρόνια από τότε που ο γίγαντας του γέλιου έφυγε από τη ζωή εντελώς ξαφνικά. Σήμερα ο γιος του Νίκου Ρίζου και της Ελσας Ρίζου, Κώστας, μιλάει για πρώτη φορά στην «Espresso» για τους διάσημους γονείς του και ανοίγει το φωτογραφικό άλμπουμ της οικογενειακής ζωής τους!

Πέρασαν 19 χρόνια από τον θάνατο του πατέρα σου, του πιο σπουδαίου «κοντού» Ελληνα κωμικού. Πώς αισθάνεσαι, Κώστα;

Καταρχάς στο σπίτι μας υπάρχει Νίκος Ρίζος, είναι ο γιος μου. Αρα ως όνομα δεν μου λείπει. Μου λείπει όμως η παρουσία του πατέρα μου, μου λείπουν το χιούμορ του, οι αγκαλιές του, τα αστεία μας. Ως πατέρας ο Νίκος ήταν άψογος σε όλα του. Ο,τι καλύτερο μπορούσε να μου δώσει μού το έδωσε. Ως ηθοποιός ήταν μοναδικός, όπως λένε όλοι, και λείπει από το θέατρο.

Το επάγγελμα του ηθοποιού ήταν πάντα ιδιαίτερο…

Πολύ ιδιαίτερο και κυρίως για τους παλιούς ηθοποιούς. Οι περισσότεροι ήταν αυτοδίδακτοι και έβαζαν πάντα δικές τους ατάκες. Αυτό τους καθιστούσε μοναδικούς στο είδος τους. Αυτό έκαναν ο πατέρας μου και η Ρένα Βλαχοπούλου, οι οποίοι έκαναν πολλή παρέα μεταξύ τους.

Εκανε γενικά παρέα με τους συναδέλφους του;

Φυσικά! Ο μπαμπάς μου έκανε παρέα με όλους και κυρίως με όσους συνεργαζόταν για χρόνια. Ας πούμε, έκανε πολλή παρέα και με τη Βασιλειάδου και με τον Αυλωνίτη, που είχαν δημιουργήσει τον δικό τους θίασο. Επειτα έκανε πολλή παρέα με τον Μουστάκα και τον Ψάλτη. Ξημεροβραδιάζονταν στα στέκια των καλλιτεχνών, όπως ήταν στη Φωκίωνος Νέγρη. Εξω από το θέατρο ήταν όλοι τους φιλαράκια. Γι’ αυτό στο θεατρικό σανίδι ή στον κινηματογράφο έκαναν τρομερή επιτυχία. Αλλά ο καλύτερος φίλος του πατέρα μου ήταν ο Κώστας Καραγιάννης, ο παραγωγός, μαζί με τον Αντώνη Καρατζόπουλο, τον Νίκο Τσιφόρο και τον Πολύβιο Βασιλειάδη.

Μίλησέ μου για τον Αυλωνίτη και τη Βασιλειάδου…

Ο μπαμπάς μου έλεγε πως μαζί αποτέλεσαν για επτά ολόκληρα χρόνια τον «χρυσό θίασο» στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Εκαναν τεράστιες επιτυχίες. «Ο θησαυρός του μακαρίτη», «Η ωραία των Αθηνών», «Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός» και πολλές άλλες. Εκαναν τεράστια τουρνέ σε όλη την Ευρώπη.

Ποιο θεατρικό θεωρούσε ο ίδιος σταθμό στην καριέρα του;

Το έργο «Ανθρωποι άνθρωποι» με τη Σπεράντζα Βρανά, που ήταν το ξεκίνημά του, έκανε το τεράστιο μπαμ και τον καθιέρωσε.

Από τις παλιές κινηματογραφικές ταινίες ποια ήταν αυτή που εκείνος θεωρούσε κορυφαία;

Γελούσε πολύ με το έργο «Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός» και με τον «Μπακαλόγατο» (σ.σ.: «Της κακομοίρας»).

Πώς νιώθεις που είσαι παιδί δύο σπουδαίων ηθοποιών;

Απλώς έτυχε να είναι οι γονείς μου διάσημοι. Νιώθω περήφανος που είμαι παιδί τους.

Γιατί δεν ακολούθησες τα βήματά τους;

Δεν ήθελα. Δεν είχα, νομίζω, το ταλέντο της υποκριτικής. Ας πούμε, ο Αλκις Κούρκουλος, που ήταν και συμμαθητής μου, ακολούθησε τα βήματα του μπαμπά του. Το ίδιο έκανε και η Πολύνα Γκιωνάκη. Εγώ δεν θα μπορούσα να είμαι ηθοποιός, παρότι μου άρεσε ως επάγγελμα.

Ο Στάθης Ψάλτης θα λέγαμε ότι ήταν ένας παρεξηγημένος, αλλά και μοναδικός καλλιτέχνης. Συνεργάστηκε και με τον μπαμπά σου και με τη μαμά σου. Τι σου έχουν πει για εκείνον;

Η μαμά μου ακόμα και τώρα τον μνημονεύει. Μου λέει ότι τέτοια ψυχή σαν του Στάθη δεν υπάρχει στο καλλιτεχνικό στερέωμα. Η μαμά μου, επειδή ήταν στο ίδιο καμαρίνι με την Καίτη Φίνου, μου μιλάει και για τον έρωτά τους. Από την άλλη, ο μπαμπάς μου έλεγε για τον Στάθη ότι ήταν δραματικός ηθοποιός που θα έκανε ίσως ακόμα πιο μεγάλη καριέρα, αν ακολουθούσε αυτό το είδος. Το θυμάμαι λες και μου το είπε χθες.

Οπως ο Ψάλτης, ο Μουστάκας, ο Βουτσάς, έτσι και ο μπαμπάς σου έκανε αρκετές βιντεοκασέτες. Γιατί;

Αν και δεν του άρεσε αυτό το είδος, ήταν η μόδα της εποχής που πουλούσε τρελά, αλλά και για θέμα επιβίωσης.

Με αυτό το τεράστιο όνομα που είχαν οι γονείς σου, απέκτησαν χρήματα;

Πλούσιοι δεν έγιναν, γιατί υπήρχαν και ατυχίες στο επάγγελμά τους, όπως τότε που κάηκε το θέατρο Μινώα. Ευτυχώς πατήσαμε γρήγορα στα πόδια μας και μπορέσαμε να ξεπεράσουμε τον επαγγελματικό όλεθρο. Δεν στερηθήκαμε το παραμικρό.

«Πόλεμο» δέχτηκε ο Νίκος Ρίζος;

Ως ηθοποιός δεν νομίζω, γιατί έκανε τεράστια καριέρα πολύ γρήγορα. Ομως από τότε που ασχολήθηκε με τις θεατρικές επιχειρήσεις, μάλλον…

Η μητέρα σου νοσταλγεί τις στιγμές της μεγάλης δόξας της;

Είναι αλήθεια ότι η Ελσα νοσταλγεί όλα εκείνα τα χρόνια που ήταν στο προσκήνιο. Και δεν σταμάτησε στιγμή να εργάζεται στο θέατρο, στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση. Δούλεψαν πολύ σκληρά οι γονείς μου. Επίσης, πολλές φορές νοσταλγεί και όσα έζησε με τον μπαμπά μου. Τα φέρνει στον νου της και τα διηγείται στα εγγονάκια της. Αν μη τι άλλο οι γονείς μου ήταν μαζί 48 ολόκληρα χρόνια. Και δεν σου κρύβω ότι του μπαμπά του άρεσε το γυναικείο φύλο και… καταλαβαίνεις (γέλια).

Είναι γνωστό ότι ήταν γυναικοκατακτητής ο Ρίζος. Πώς μπόρεσαν και κράτησαν τον γάμο τους;

Είχαν ένα παιδί. Υπήρχα στη ζωή τους και ήμουν στη μέση. Και από τη στιγμή που είχαν ένα μοναχοπαίδι, τα άλλα όλα έσβηναν, όσο πικρά και αν ήταν. Φρόντιζαν για το μέλλον το δικό μου. Γι’ αυτό και λέω ότι είχα δύο γονείς διαμάντια!

Οι περισσότεροι καλλιτέχνες είχαν τα πάθη τους. Ο μπαμπάς σου είχε κάποιο πάθος;

Το θεατρικό σανίδι και το γυναικείο φύλο ήταν τα πάθη του.

Η μητέρα σου τι άνθρωπος είναι;

Πολύ ευαίσθητος. Και καλοσυνάτος. Αν έχει ένα κομμάτι ψωμί, θα σ’ το δώσει εσένα να το φας, αντί να το φάει η ίδια. Σπουδαίος άνθρωπος. Θα τη δεις να κλαίει με πόνο ψυχής και θα τη δεις να γελάει με την ψυχή της. Δεν προσποιείται. Ομως τώρα το καλύτερο δώρο της είναι τα εγγονάκια που της έχω χαρίσει. Ασχολείται όλη μέρα μαζί τους. Η ζωή της είναι τα εγγόνια της. Ζει γι’ αυτά.

Οταν βλέπει τις ταινίες, τι σου λέει;

Συγκινείται, κλαίει, γελάει, σχολιάζει και αναπολεί όσα περνούσε μέσα στα κινηματογραφικά στούντιο. Με τον μπαμπά μου πέρασαν μισό αιώνα μοναδικό. Γύρισαν μαζί όλο τον κόσμο και πραγματικά θυμάται τα πάντα.

Τι θυμάσαι από τη μέρα του θανάτου του;

Μια μαύρη μέρα για την οικογένειά μας. Ηταν Τρίτη 20 Απριλίου. Το πρωί, προτού πάω στη δουλειά, ένιωσε μια αδιαθεσία. Μου λέει «Κώστα, παιδί μου, δεν νιώθω καλά σήμερα». Δεν κατάλαβα ότι ήταν κάτι σοβαρό. Του λέω «μπαμπά, πήγαινε κάνε γενικές εξετάσεις και θα έρθω εγώ το μεσημέρι να δούμε τι συμβαίνει».

Το μεσημέρι με παίρνει τηλέφωνο η μαμά μου και μου λέει «Κώστα, πηγαίνουμε τον μπαμπά σου στο νοσοκομείο». Ηταν όμως αργά! Δεν πρόλαβε να φτάσει στο «Αλεξάνδρα», ξεψύχησε στον δρόμο από οξύ πνευμονικό οίδημα. Θυμάμαι είχε ήδη κάνει πρεμιέρα στο θέατρο Περοκέ, στην παράσταση «Καλομελέτα και έρχεται», και έλεγε συνέχεια πόσο πολύ του άρεσε και γελούσε με τον Βουτσά και τον Ψάλτη που έπαιζαν μαζί. Μέχρι τελευταία στιγμή ήταν μάχιμος.

Ηθελε να πεθάνει στο σανίδι;

Ναι. Ο μπαμπάς μου ήθελε να πεθάνει μάχιμος και το έκανε πράξη. Του το έλεγε συνέχεια ο Ορέστης Μακρής, που έπαιζαν μαζί στην αρχή της καριέρας του, το ’53- ’54: «Βλάχο, πάνω στη σκηνή θα πεθάνεις εσύ με τέτοιο ταλέντο». Οπως και έγινε.

43 Comments

 1. Wow! Thank you! I constantly needed to write on my blog something like that. Can I implement a part of your post to my blog?

 2. I’m curious to find out what blog platform you are utilizing?

  I’m having some small security issues with my latest site and I would like to find something more secure.
  Do you have any solutions?

 3. Just wish to say your article is as astounding. The clearness in your post is simply great and i
  can assume you’re an expert on this subject.
  Well with your permission let me to grab your feed to keep
  updated with forthcoming post. Thanks a million and please continue the
  gratifying work.

 4. I simply couldn’t depart your web site before suggesting that I extremely enjoyed the standard information an individual provide in your visitors?
  Is gonna be again continuously in order to investigate cross-check new posts

 5. Hey there! I know this is kinda off topic but I
  was wondering which blog platform are you using for this site?

  I’m getting sick and tired of WordPress because
  I’ve had problems with hackers and I’m looking at options for another platform.
  I would be great if you could point me in the direction of a good platform.

 6. I was suggested this website by my cousin. I’m not sure
  whether this post is written by him as no one else know such detailed
  about my difficulty. You’re amazing! Thanks!

 7. Greetings! Quick question that’s totally off topic. Do you know how to make your
  site mobile friendly? My blog looks weird when viewing from my iphone.
  I’m trying to find a template or plugin that might be
  able to fix this issue. If you have any recommendations, please share.
  Thanks!

 8. An impressive share! I’ve just forwarded this onto a colleague who has been doing
  a little research on this. And he actually ordered
  me lunch because I discovered it for him… lol. So allow me to reword this….
  Thanks for the meal!! But yeah, thanks for spending the time to discuss this subject here on your internet site.

 9. I absolutely love your site.. Pleasant colors & theme.
  Did you develop this web site yourself? Please reply back as I’m hoping to create my very own website and want
  to learn where you got this from or what the theme
  is called. Thanks!

 10. I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog
  and was curious what all is needed to get setup?
  I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?
  I’m not very internet savvy so I’m not 100% sure.
  Any tips or advice would be greatly appreciated. Cheers

 11. Great blog! Is your theme custom made or did you download it from
  somewhere? A theme like yours with a few simple tweeks would really make
  my blog stand out. Please let me know where you got your design. Appreciate it

 12. I blog quite often and I seriously appreciate your information. This
  great article has truly peaked my interest. I am going
  to book mark your website and keep checking for new information about once per week.

  I subscribed to your Feed too.

 13. Howdy! This article couldn’t be written any better! Going through this article reminds me of my previous roommate!
  He continually kept talking about this. I will send this information to him.
  Fairly certain he’s going to have a good read. Many thanks
  for sharing!

 14. My spouse and I absolutely love your blog and find
  nearly all of your post’s to be just what I’m looking for.
  can you offer guest writers to write content available for you?
  I wouldn’t mind publishing a post or elaborating on some of the subjects you write about here.

  Again, awesome weblog!

 15. Someone essentially lend a hand to make significantly articles I’d state.
  That is the very first time I frequented your web page and so far?
  I amazed with the analysis you made to create this particular post amazing.
  Magnificent task!

 16. I’m extremely impressed with your writing skills and also with the layout on your weblog.
  Is this a paid theme or did you modify it yourself?
  Either way keep up the excellent quality writing, it is
  rare to see a nice blog like this one today.

 17. Thanks for your marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you
  may be a great author.I will ensure that I bookmark
  your blog and will come back very soon. I want to encourage
  you to definitely continue your great writing,
  have a nice weekend!

 18. Magnificent beat ! I would like to apprentice whilst you amend your
  site, how can i subscribe for a blog site?
  The account aided me a applicable deal. I had been tiny bit familiar of this your broadcast offered
  vibrant transparent concept

 19. I precisely needed to say thanks once more. I’m not certain the things that I would’ve taken care of without the actual basics revealed by you regarding that field. It became an absolute distressing setting in my opinion, however , observing this skilled technique you resolved the issue took me to weep with gladness. I am just grateful for this support as well as trust you realize what a powerful job your are doing instructing people today by way of your web site. I am certain you have never met all of us.

 20. Just wish to say your article is as amazing. The clarity to your put up is
  just great and that i could assume you’re knowledgeable on this subject.
  Well along with your permission allow me to grab your feed to stay updated with
  drawing close post. Thank you 1,000,000 and please keep up the enjoyable work.

 21. I would like to get across my admiration for your generosity supporting people who really need assistance with this important field. Your special dedication to getting the message throughout has been particularly significant and have continuously made guys just like me to reach their objectives. Your warm and friendly recommendations indicates a whole lot a person like me and especially to my peers. Best wishes; from all of us.

 22. Needed to post you a tiny note to finally give many thanks as before relating to the pleasing strategies you have shown on this website. It was simply surprisingly open-handed of you in giving without restraint exactly what a lot of folks could have sold for an electronic book to make some profit for their own end, specifically considering that you could possibly have tried it in case you wanted. These pointers additionally acted as a easy way to fully grasp the rest have a similar eagerness just as my personal own to know whole lot more in regard to this issue. I am sure there are numerous more pleasant moments in the future for individuals that browse through your blog.

Leave a Reply

Your email address will not be published.